Το 2015 ο αριθμός συναλλαγών της ελληνικής αγοράς ακινήτων παρουσίασε αυξητική τάση για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 20% των αγοραστών!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) τη χρονική περίοδο 2005 έως 2015, ο αριθμός των συναλλαγών στην κτηματομεσιτική αγορά αυξήθηκε για πρώτη φορά το 2015, προσαυξανόμενος κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της MODUS & AMPLIO, Τάκη Παπασπύρου, οι επενδυτές από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αμερική, την Κίνα, την Τουρκία και τις Αραβικές χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου των συναλλαγών ακινήτων της ελληνικής επικράτειας.
Τα ακίνητα στην ελληνική αγορά ακινήτων τιμολογούνται αρκετές φορές χαμηλότερα από την πλειοψηφία των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Statista, 2018). Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται σε 1,5 φορά χαμηλότερα από αυτές της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, τρεις φορές κάτω από αυτές της Ιταλίας, τέσσερις φορές χαμηλότερα από αυτές της Αυστρίας και τη Γαλλίας, και επτά φορές χαμηλότερα συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Δυτικοευρωπαίοι βλέπουν την αγορά ακινήτων στην Αθήνα ως επενδυτική ευκαιρία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τιμές των ακινήτων ήταν κατά 42% μειωμένες συγκριτικά με τα επίπεδα προ κρίσης, ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν σημαντική αύξηση του κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Η παραπάνω εκτίμηση θεωρείται βάσιμη, καθώς:
1. Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανθεί. O αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων αυξήθηκε από 14,9 εκατομμύρια το 2009 σε 24,8 εκατομμύρια το 2016. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC), αναμένεται να υπάρξουν 25 εκατομμύρια διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2017, ενώ το 2027 ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 47 εκατομμύρια.
2. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ελλάδος κατά 1,8% το 2017 και 2,6% το 2018. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε από 27,8% το 2013 σε 20,6% το 2017. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε 4 δισ. ευρώ το 2017, ποσό κατά 42% αυξημένο συγκριτικά με αυτό του 2016.
Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου, οι ξένοι αγοραστές επικεντρώνονταν στην ελληνική αγορά τουριστικών θερέτρων (το 2015 οι μισές από τις συναλλαγές που αφορούσαν τις λεγόμενες «εξοχικές κατοικίες» ήταν συναλλαγές ξένων αγοραστών), ενώ πλέον εστιάζουν στην Αθηναϊκή αγορά ακινήτων. Η «φθηνή» ιδιοκτησία αποτελεί το βασικό κίνητρο του 80% των Ευρωπαίων που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. Οι ξένοι επενδυτές πλέον μπορούν να εξετάσουν ακίνητα που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πριν από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές της.
Σύμφωνα με τις Bain & Company και China Merchants Bank, το 32% των εύπορων Κινέζων αναζητούν ελκυστικές επενδύσεις στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό τη μελλοντική τους μετανάστευση. Το 2013, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε το πρόγραμμα Golden Visa, βάσει του οποίου οποιοσδήποτε επενδυτής αγοράσει ακίνητο άνω των 250.000 ευρώ, αποκτά αυτομάτως το δικαίωμα απόκτησης ελληνικής άδειας παραμονής. Πέραν των αιτούντων, άδεια παραμονής αποκτούν και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγος, παιδιά και γονείς), ενώ έχουν και τη δυνατότητα ανανέωσης της κάθε πέντε χρόνια εφόσον συνεχίζουν να τα έχουν στην κατοχή τους. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 είχαν εκδοθεί περισσότερες από 2.000 άδειες παραμονής σε Κινέζους αγοραστές και τις οικογένειές τους.
Τα πλεονεκτήματα του Ελληνικού προγράμματος Golden Visa συνοψίζονται ως εξής:
Το 2017, η χρηματοοικονομική εταιρεία Arton Capital αναγνώρισε το νέο ελληνικό διαβατήριο ως ένα από τα εγκυρότερα επίσημα έγγραφα σε παγκόσμια εμβέλεια, κατατάσσοντας το στην 7η θέση μαζί με αυτό της Αυστραλίας. Οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς visa σε 156 χώρες.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, στο διάστημα μεταξύ 1ου και 3ου τριμήνου του 2017, οι συναλλαγές εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 (αύξηση από 621 εκ.$ σε 775 εκ.$. Ο αριθμός Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα παρατηρείται επίσης αυξημένος.
Ένα σημαντικό τμήμα της πίτας των αγοραστών από τη Ρωσία στοχεύει στις πολυτελείς κατοικίες. Σύμφωνα με τους αναλυτές η στόχευση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι οι τιμές τέτοιων ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζουν μείωση κατά περίπου 50% από το 2009. Επιπρόσθετα, οι Ρώσοι τείνουν να επενδύουν στην κτηματομεσιτική αγορά του εξωτερικού λόγω της οικονομικής αστάθειας στην πατρίδα τους.
Μία από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες μεταξύ Ρώσων αγοραστών είναι η «Αθηναϊκή Ριβιέρα«, η οποία αναφέρεται στα νότια προάστια των Αθηνών – Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα- που βρίσκονται 30-40 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης.
Τέλος, οι Ρώσοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έκδοση αδειών παραμονής. Μέχρι σήμερα, 894 Ρώσοι έχουν εκδώσει ελληνικές άδειες παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa.
Η Ελλάδα δέχεται μεγαλύτερη προσοχή από τις αρχές των ΗΠΑ, κυρίως λόγω των στενών σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, και την ανάγκης για ένα νέο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, αλλά αυτό εξαρτάται από τη δημιουργία των σωστών επενδυτικών συνθηκών», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϋ Πιάτ, στο ελληνικό portal «Greek Reporter».
Η αισιοδοξία των Αμερικανών επενδυτών συνδέεται με την εκθετική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον WTTC, ο τουρισμός συνέβαλε στο 18,6% του ελληνικού ΑΕΠ το 2016, ποσοστό που προβλέπεται να αυξηθεί σε 22,4% μέχρι το 2026.
Ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών ενθαρρύνει τη ζήτηση υπηρεσιών. «Προφανώς συμβαίνουν διάφορα στον ξενοδοχειακό τομέα. Είχα μια καλή συζήτηση με τη Marriot όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη, η οποία επεκτείνει το κομμάτι της αγοράς που εξυπηρετεί στην Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία του Wyndham επίσης διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα «, δήλωσε ο κ. Pyatt.
Οι Αμερικανοί επενδυτές καλοβλέπουν σήμερα την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς επίσης και στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. «Η Pimco, η Lonestar και η KKR ψάχνουν να αγοράσουν εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα», ανέφερε ο επικεφαλής επενδυτής της Hayman Capital Management, Kyle Bass, στο CNBC.
Ένας επιπρόσθετος λόγος που τα ακίνητα της ελληνικής επικράτειας είναι πιο δημοφιλή τώρα είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από 10% σε 3%. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το 24% του ΦΠΑ ισχύει για ιδιοκτησίες σε κτίρια με οικοδομικές άδειες μεταγενέστερες της 1ης Ιανουαρίου 2006, ενώ τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2016 υπόκεινται μόνο σε φόρο μεταβίβασης ακινήτου ύψους 3,09% της εμπορικής αξίας του.
Οι Τούρκοι υπήκοοι αναζητούν ακίνητα στην ελληνική επικράτεια λόγω της αστάθειας στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, έχει σημειωθεί δεκαπλάσια αύξηση της αναζήτησης στην Τούρκικη γλώσσα σε ελληνικές ιστοσελίδες εύρεσης ακινήτων έπειτα από το τουρκικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2017, το οποίο έδωσε υπέρμετρη εξουσία στον πρόεδρο.
Από την έναρξη του προγράμματος Golden Visa, 396 Τούρκοι έλαβαν ελληνικές άδειες παραμονής. Η μετανάστευση στην Ελλάδα αποτελεί έντονη σκέψη για πολλούς από αυτούς. Σύμφωνα με την Ekathermini, οι Τούρκοι είναι σήμερα μια από τις πιο δυναμικές ομάδες αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα μαζί με τους Βρετανούς, Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς. Οι περισσότεροι Τούρκοι που αγοράζουν ελληνικά ακίνητα έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεσαίο ή υψηλό εισόδημα και προέρχονται από τη Δυτική Τουρκία, τις ακτές του Αιγαίου και την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι Τούρκοι αγοραστές ενδιαφέρονται για πολυτελείς και εξοχικές κατοικίες ως επί το πλείστον, καθώς επίσης και για καταστήματα, ξενοδοχεία, γη, ακόμη και χώρους στάθμευσης. Πολλοί επενδυτές αγοράζουν ακίνητα σε ελκυστικές γειτονιές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη.
Πηγή: https://www.globalrealestateexperts.com/2018/03/top-5-real-estate-buyers-in-greece/